Stichting Metafoor richt zich op maatschappelijke participatie en theatrale vormgeving. Neem vooral een kijkje op de website 

ZorgenCadeau

In 2014 heeft Phlip Korthals Altes heeft samen met Theatermaakster Sylvia Wardenaar het initiatief genomen om de voorstelling Zorgencadeau te realiseren.
Naast de eigen persoonlijke ervaringen van Phlip en Sylvia hebben ook de 2 jonge vrouwen hun verhalen gedeeld.

Ook is in 2014  is ‘Mantelzorg in Beeld!’ van start gegaan. Dit project wordt als pilot opgezet en uitgevoerd in stadsdeel West, De Baarsjes in Amsterdam. Onderdeel van de pilot is een tentoonstellingstafel. Deze tafel maakt het mogelijk  verhalen van mantelzorgers hoorbaar en zichtbaar te maken. Aan deze tafel wordt u uitgenodigd om uw verhaal te vertellen, samen te debatteren en uiteraard ook samen gezellig te eten. Het startschot wordt gegeven op de landelijke mantelzorgdag 10 november 2012.
De tafel heeft een bijzondere vorm: het is een grote 8. Het cijfer 8 staat symbool voor de levenscyclus, maar is ook een vorm die zichzelf in de staart bijt en uit zichzelf voortkomt. Er is geen begin en er is geen einde. Deze lemniscaat maakt duidelijk dat we allemaal onderdeel zijn van de levenscyclus. We bevinden ons allemaal in de keten van kind of ouder, van verzorger of verzorgde, van vrijwilliger of professional. Download hier het projectplan (pdf)

Al vele jaren maakt Metafoor voorstellingen voor het basisonderwijs. Het publiek ziet naast scènes die zij herkennen uit hun eigen leven, ook scènes uit beroemde klassieke verhalen als Odysseus, Don Quichot en Lancelot.
De mensen van Theaterwerkplaats Metafoor zijn allemaal werkzaam (geweest) in het onderwijs. Theater maken doen zij vooral uit passie en plezier.

Voorstellingen
‘Hoe Tom won van kapitein Najork en zijn sportieve huurlingen’ – 2011
Op basis van het gelijknamige boek van Rusel Hoban.  Aan deze voorstelling hebben tien leerlingen, tussen zes en negen jaar, meegewerkt. Zij hadden bij hun dansdocente workshops gevolgd, zodat zij dansend en spelend de rol van de sportieve huurlingen konden vervullen.

Toen niemand ’t wist…’ – 2008, gebaseed op de verhalen van Toon Tellegen.
Dieren gaan op zoek naar hun identiteit. Wat maakt dat wij wij zijn? Met humor, dans, muziek en spel wordt dit thema luchtig onder de aandacht gebracht.

VERBEELD je verhaal – 2008,  vluchtelingenproject
In samenwerking met Vluchtelingenwerk Amsterdam heeft een theatraal project plaats gevonden.
Met muzikale acts en zelf beschilderde koffers vertellen oudere vluchtelingen hun levensverhalen aan andere mensen in Nederland om zo met hen in contact komen.

‘Het rommelt op de maan’ – 2006 
Een verwarde professor laat bij zijn onderzoek op de maan allerlei rommel achter. De voorstelling is geheel uit improvisaties ontstaan.
Deze voorstelling hebben we op uitnodiging van P.C.O.S., Stichting Projecten Onderwijs, ook op verschillende plaatsen in Suriname gespeeld.

‘De lotgevalen van Lancelot’ – 2003
Een groepje klasgenoten krijgt de opdracht het verhaal van Lancelot op toneel te presenteren

‘Met Don Quichot op avontuur’ – 2002
Regisseurs en spelers hebben uit twee verschillende bronnen geput: uit het observeren van het gedrag van kinderen van 11 à 12 jaar en uit het boek De heldendaden van Don Quichot van Miguel de Cervantes, naverteld door James Reeves. Deze twee zijn in de voorstelling met elkaar verbonden.)

‘Odysseus, de held van de straat’ – 2001
Zes kinderen komen in contact met de oude Griekse held.